Niš – Centar proslavio Spasovdan

posted in: Događaji, Razno | 0

RC Niš – Centar proslavio je slavu Spasovdan, prvi put od svog postojanja. Ovu slavu predložio je predsednik za 2014/2015 godinu Mane Narančić.

U krugu rotari porodice, članovi kluba sa supružnicima i prijatelji iz drugih rotari klubova u Nišu, RC Niš – Centar proslavio je Spasovdan po prvi put. Domaćin slave bio je predsednik Mane Narančić. Cilj ovog okupljanja rotarijanaca je kao i obično humanitarnog karaktera pa je klub od kotizacija prikupio sredstva namenjena za Fond dr Dragutin Petković i nagradu najboljem studentu Univerziteta u Nišu, akciju kluba koja je započeta u 2013. godini.

Ovom prilikom prikupljeno je 20.000 dinara od čega će biti obezbeđen tablet koji će najboljem studentu biti uručen na svečanosti podovom Dana Univerziteta sredinom juna na Univerzitetu u Nišu.

Predlog predsednika Maneta Narančića da klub počne da slavi slavu i to Spasovdan, klub je usvojio tokom ove rotarijanske godine. Domaćin slave naredne godine biće predsednica za 2015/2016 Katarina Adamović.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.Vaznesenje spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Po hrišćanskom učenju, posle Vaskrsenja, Hristos je boravio na zemlji sa učenicima četrdeset dana, javljajući im se, učeći ih i, naročito, učvršćujući im veru posle Golgote i raspeća. Sam čin Vaznesenja zbio se u Vitaniji, selu na istočnoj padini Maslinske gore, udaljenom dva kilometra od Jerusalima, na putu za Jerihon. Toga dana se završio Hristov boravak na zemlji, radi spasenja i iskupljenja ljudskog roda. Hristos se pred apostolima, blagosiljajući ih, vazneo na nebo i seo sa desne strane Boga Oca. Posle toga se apostolima vratila njihova vera, radost i hrabrost.