Niš – Centar po drugi put nagradio najboljeg studenta

posted in: Akcije, Događaji, Razno | 0

U okviru Fonda dr Dragutin Petković RC Niš – Centar nagradio je najboljeg studenta Univerziteta u Nišu za 2013/2014 godinu. Ovaj Fond klub je osnovao sa namerom da čuvenog niškog lekara sačuva od zaborava i pošalje jasnu poruku mladima da se učenje i rad moraju isplatiti. Nagradu Fonda klub dodeljuje po drugi put.

Nikola Stevanović je svršeni student Prirodno-matematičkog fakulteta na departmanu za računarske nauke na studijskom programu za informatiku. Svoj fakultet završio je sa svim desetkama i to za 34 meseca. Upravo to ga je izvdvojilo od ostalih sjajnih studenata niškog Univerziteta koji su takođe svoje studije završili prosekom 10,00.

Nagradu Samsung tablet i povelju „dr Dragutin Petković“ Nikoli je uručio dr Velimir Baltezarević, počasni član RC Niš – Centar i idejni tvorac sada već tradicionalne akcije kluba i osnivač Fonda. Nagrada je uručena na zvaničnoj svečanosti Univerziteta povodom proglašenja najboljih studenata za 2013/2014 godinu i proslave 50 godina postojana Univerziteta u Nišu.

Upoznajući punu salu prisutnih sa Rotarijem i ciljevima ove svetske filantropske organizacije, dr Baltezarević je poručio studentima i da ostanu u svojoj zemlji i doprinesu joj svako na svoj način.

„Naš RC Niš – Centar je ovaj Fond sa imenom dr Dragutina Petkovića osnovao upravo sa namerom da studentima pokaže da se trud i učenje i te kako vrednuju. Fond nosi naziv čuvenog Nišlije, lekara i osnivača Pasterovog zavoda koji ove godine slavi 115. godina postojanja.“ – dodao je prilikom uručenja nagrade Nikoli
Stevanoviću. Rotari klub Niš – Centar nagradu i povelju „dr Dragutin Petković“ dodeljuje po drugi put, a cilj kluba je da ovo tradicionalno priznanje bude dodeljivano u svim narednim godinama najboljem studentu niškog Univerziteta.

Prvi put, ovo priznanje dodeljeno je studentu Medicinskog fakulteta Milanu Stojiljkoviću 2013. godine.

 

O Dragutinu Petkoviću

Dr Dragutin Petkovic

Prvi Rotari klub u Nišu osnovan je 1936. godine, a prvi predsednik lkuba bio je upravo dr Dragutin Petković (1873-1947), lekar, vlasnik prvog privatnog sanatorijuma u Nišu, predsednik niške opštine. Jedna je od najsvetlijih ličnosti niške istorije krajem 19. i početkom 20. veka. Medicinu je završio u Beču, a sjajnu lekarsku karijeru započeo je 1899, koja je trajala pola veka. Za zasluge u ratovima 1912/13, kada je bio na čelu saniteta srpske vojske, odlikovan je sa 15 najznačajnijih odlikovanja (naših i stranih).

Dr Dragutin Petković, poliglota, izdanak porodice kojoj je glavna odlika slobodarski duh, osnovao je prvi „Kraljevsko-srpski Pasterov zavod“ u Nišu 1900 (prvi na Balkanu), a 1904 počeo je sa proizvodnjom i primenom vakcine protiv besnila. Smatra se reformatorom Srpskog lekarskog društva.

Dr Dragutin Petković je imao dva sina – akademika Savu Petkovića, svetski priznatog urologa i Milana Petkovića, čuvenog profesora interne medicine u Nišu.

RC Niš Centar ovim svojim projektom želi da otrgne od zaborava ime i lik ovog izuzetnog građanina Niša, kao i da mu post mortem oda dužno priznanje za sve što je učinio za građane Niša i Srbije, a njegovim potomcima pruži odgovarajuću satisfakciju za mnoge loše stvari koje su on lično i njegovi preživeli.