Izborni sistem, politike i život – Mladen Jovanović

Mladen Jovanović, predsednik UO organizacije Nacionalna koalicija za decentralizaciju na sastanku RC Niš – Centar govorio je o izbornom sistemu u Srbiji.

Kakav je izborni sistem u Srbiji, da li ga treba menjati i zašto, kako dati moć građanima – to su pitanja o kojima su na sastanku RC Niš – Centar razgovarali članovi ovog kluba i gost predavač Mladen Jovanović iz organizacije Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) http://www.decentralizacija.org.rs/

Kao ključni politički problem u Srbiji detektovani su izborni sistem za čiju promenu se zalaže ova organizacija, ali i neupućenost građana u politički život svoje zemlje. Po poslednim istraživanjima iz 2015. godine koje je sproveo Otvoreni parlament, samo 6% građana se zanima za politiku u Srbiji, 22% donekle, 32% malo, a čak 41% se uopšte ne zanima za politiku u Srbiji. Dodatni problem je što partije biraju narodne poslanike, a ne građani, pa čak 96 opština u Srbiji uopšte nama svoje predstavnike u Parlamentu.

To znači da poslanike iz Niša ne biraju Nišlije već partija, što dovodi do još jednog konkretnog problema, a to je da su čak 22 od 25 okruga u Srbiji nedovoljno zastupljeni u Skupštini, kao i da čak 70% stanovništa nema svoje predstavnike, ili nije dovoljno zastupljena u Parlamentu.

U veoma zanimljivoj diskusiji na predavanju Mladena Jovanovića govorilo se o važnosti promene izbornog sistema, kao i o trenutnoj kampanji NKD pod nazivom “Biram koga biram” koja ima za cilj upravo osvešćivanje građana Srbije o ovom problemu https://www.youtube.com/watch?v=l8s6BkczQgY

NKD se bavi zalaganjem za promenu izbornog sistema u Srbiji od 2007.godine, da građani biraju poslanike imenom i prezimenom, da Niš ima svoje poslanike izabrane u Nišu i odgovorne građanima Niša.