Programiranje za najmlađe

posted in: Akcije, Događaji, Razno, Vesti | 0

Organizacija „Nauči me“ uz podršku rotari klubova iz Niša organizuje edukativne časove programiranja za najmlađe. Cilj akcije je da se deca od malih nogu uče algoritamskom razmišljanju i stvaranju ljubavi prema programiranju.

Već od sredine decembra počinje realizacija četvoromesečne akcije „Edbot RS – programiranje sa robotima“ koju organizacija „Nauči me“ sprovodi uz pomoć četiri niška rotari kluba, RC Niš – Centar, RC Medijana, RC Konstantin Veliki i RC Niš.

Cilj ove akcije da se deca od malena uče algoritamskom razmišljanju i stvaranju ljubavi prema programiranju koje je uveliko naša sadašnjica. Kako je školstvo u Srbiji zastarelo, a Srbija nema dovoljno kvalitetnih IT stručnjaka, organizacija „Nauči me“ je odlučila da započne edukativne i savremene časove robotike i na taj način pomogne najmlađima da pre svega zavole programiranje i da mogu da se takmiče rame uz rame sa svojim vršnjacima iz sveta.

Projektom su za početak obezbeđena dva robota na kojima će raditi 30 dece i to u programima namenjenim najmlađima Scratch, Python i Java Script. Oni će biti podeljeni u timove koji će se međusobno takmičiti nakon svakog meseca kada se završi jedna oblast u programiranju robota.

Sve to će se snimati kamerom i biće objavljivano na svim rasoploživim društvenim mrežama, a na kraju edukacije svi timovi će učestvovati na festivalu nauke „Nauk nije bauk“ koji se u Nišu već godinama uspešno održava. Na festivalu timovi će predstaviti sve ono što su naučili tokom ova 4 meseca, a najboljima će biti poklonjeno 15 tableta za upravljavljanje robotom koje je obezbedila GO Medijana.

Ova akcija je zamišljena tako da se tokom realizacije deca opismene u programima za programiranje kako bi kasnije sama kod kuće mogla da nastave time da se bave. Pored rotari klubova u Nišu i GO Medijana, projekat „Edbot RS – programiranje sa robotima“ je podržala i IT kompanija iz Niša „Future Forward“.