januar 2015 - Rotary Club Niš-Centar, District 2483
subota, 31 januar 2015 15:22

Primopredaja dužnosti RC Niš-Centar

U prisustvu članova kluba, rotarijanaca iz drugih klubova u Nišu i prijatelja kluba koji su pomogli u dosadašnjim humanitarnim akcijama, RC Niš-Centar je svoju primopredaju dužnosti obavio sinoć u restoranu Univerziteta u Nišu.

U opuštenoj atmosferi još uvek aktuelni predsednik Nikola Pejović prezentovao je prisutnima postignute rezultate u svom mandatu. Na zanimljiv način, prolazeći kroz zapisnike sa sastanaka, Nikola je izdvojio hronološkim redom ono što je obeležilo godinu njegovog predsednikovanja i na taj način postavio visoke kriterijume i zacrtane ciljeve novom predsedniku kluba za 2013/2014 godinu, Slobodanu Aniću.

Ova rotarijanska godina, složili su se članovi kluba, biće upamćena po brojnim kvalitetnim i zanimljivim predavanjima, druženju i zajedničkim akcijama sa ostalim klubovima iz Niša, kao i po formiranju Fonda „Dr Dragutin Petković“ koji je ovog meseca dobio i svog prvog laureata. Takođe, klub je javno više puta pohvaljen za redovno izmirivanje finansijskih obaveza, što je ne tako često u Distriktu 2483.

To će svakako biti dobra smernica za dalje delovanje i rad kluba narednom predsedniku Slobodanu Aniću i novom sekretaru Jeleni Đukić Pejić, ali i prilično ozbiljan zadatak koji je postavljen pred njih. Prema rečima Nikole Pejovića, mnogo toga zacrtanog za ovu godinu je urađeno i uspešno sprovedeno, ali ima i nekoliko stvari koje nije uspeo da popravi, a to svakako očekuje od svojih naslednika. Novi predsednik Slobodan Anić rekao je da će se potruditi da nova rotarijanska godina u najmanju ruku bude jednako dobra kao prethodna u kojoj smo svi aktivno učestvovali na realizaciji i sprovođenju akcija.

Nakon kratke prezentacije o ovoj godini i nakon obraćanja prisutnima Nikole i Slobodana, druženje je nastavljeno u još opuštenijoj atmosferi uz prijatnu muziku, večeru i dobro vino.


Pored rotarijanaca iz Niša, druženju je prisustvovao i dobitnik povelje i nagrade Fonda „Dr Dragutin Petković“, student doktorskih studija Medicinskog fakulteta Milan Stojiljković. Ovom prilikom je naš brat Velimir Baltezarević, Milanu uručio još jedan simboličan poklon, medaljon sa likom dr Dragutina Petkovića koji sadrži na poleđini test četiri pitanja.

Pored Milana, primopredaji i druženju prisustvovali su i prijatelji kluba koji su pomogli osnivanje Fonda kupovinom slika na humanitanoj aukciji koja je održana ove rotarijanske godine. Među njima su vlasnik firme Interwood Bratislav Stošić, i vlasnik firme Ecotrade i počasni konzul Mađarske u Nišu Miloje Branković.

 

Objavljeno u VESTI

Povodom završetka rotarijanske 2012/13. godine i svečane primopredaje predsedničke dužnosti, Rotary Club Niš – Centar sa zadovoljstvom poziva svoje prijatelje u Rotariju na druženje i koktel koji će održati u sredu, 26. juna 2013. godine sa početkom u 20h u Restoranu Univerziteta u Nišu.

Nakon uspešno završene akcije u kojoj smo u okviru našeg Fonda „Dr Dragutin Petković“ nagradili ovogodišnjeg najboljeg studenta Univerziteta u Nišu, svečanosti primopredaje će se pridružiti i naš laureat Milan Stojiljković, koji će se ovom prilikom predstaviti prisutnim rotarijancima kao i donatorima koji su pomogli osnivanje Fonda.

Satnica:

Prijava: 20:00 – 20:15

Obraćanje predsednika i zvanica: 20:15 – 20:45

Koktel i večera: 20:45 – 22:30
Kotizacija je 1.000 dinara po osobi za rotarijance i 800 dinara za rotaraktovce.

 

Nikola Pejović
President 2013/2014

Objavljeno u VESTI

Rotari klub Niš-Centar u okviru Fonda „Dr Dragutin Petković“ nagradio je najboljeg studenta Univerziteta u Nišu Samsungovim tablet uređajem. Ovu nagradu dobio je student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu Milan Stojiljković sa prosečnom ocenom 9.96.
Nagradom za najboljeg studenta Rotari klub Niš-Centar šalje jasnu poruku da se znanje i trud na kraju isplati, kao i da je potrebno prepoznati i pomoći mlade talente u cilju strateškog i dugoročnog ulaganja u razvoj zemlje.

„Nije bilo lako od pet najboljih studenata koje je Univerzitet proglasio najboljima izabrati jednog. Međutim, Fond našeg Rotari kluba nosi naziv čuvenog niškog lekara „dr Dragutin Petković“, pa je bilo logično da će i naš nagrađeni student kad je već proglašen najboljim biti upravo student medicine. Iskreno verujemo i nadamo se da će Milan Stojiljković nastaviti da niže uspehe u svom profesionalnom i privatnom životu i biti jedna važna perjanica u našoj lokalnoj zajednici“ – rekao je Nikola Pejović, predsednik Rotari kluba Niš – Centar.

Fond „Dr Dragutin Petković“ osnovan je u humanitarnoj akciji kluba Niš – Centar, koja je započeta još u septembru prošle godine. Tada je u Divljani održana slikarska kolonija na kojoj su učestvovali eminentni umetnici iz naše zemlje kao i troje dece iz hraniteljskih porodica iz Bele Palanke. Kolonija je trajala 7 dana, a za to vreme 7 umetnika je u radu sa decom naslikalo ukupno 23 dela. Umetničke slike su zatim prodate na humaitarnoj aukciji koja je održana 17. novembra 2012.godine, a sredstvima prikupljenim na ovaj način osnovan je Fond „Dr Dragutin Petković“.

Društveno odgovorna preduzeća i pojedinci pomogli su osnivanje Fonda kupovinom slika, a među njima su GO Pantelej, Delta Generali osiguranje, Opština Bela Palanka, Interwood, Ecotrade i Dečiji paviljoni u Divljani. Cilj Rotari kluba Niš-Centar je da se nagrada najboljem studentu Univerziteta u Nišu dodeljuje svake godine i postane deo tradicije kojom će mlade i vredne studente podsticati na dobre rezultate u školovanju.

Zašto dr Dragutin Petković?

Dr Dragutin Petković (1873-1947) bio je lekar, vlasnik prvog privatnog sanatorijuma u Nišu, predsednik niške opštine. Jedna je od najsvetlijih ličnosti niške istorije krajem 19. i početkom 20. veka. Medicinu je završio u Beču, a sjajnu lekarsku karijeru započeo je 1899, koja je trajala pola veka.

Bio je poliglota, izdanak porodice kojoj je glavna odlika slobodarski duh, osnovao je prvi „Kraljevsko-srpski Pasterov zavod“ u Nišu 1900. (prvi na Balkanu) a 1904. počeo je sa proizvodnjom i primenom vakcine protiv besnila. Smatra se reformatorom Srpskog lekarskog društva. Za zasluge u ratovima 1912/13, kada je bio na čelu saniteta srpske vojske, odlikovan je sa 15 najznačajnijih odlikovanja (naših i stranih).

Dragutin Petković bio je prvi predsednik prvog Rotari kluba u Nišu osnovanog 1936. godine. Prvi niški rotarijanci su bili istaknuti i poštovani građani Niša, porodični ljudi, profesionalci. RC Niš-Centar ovim projektom želi da otrgne od zaborava ime i lik ovog izuzetnog građanina Niša, kao i da mu post mortem oda dužno priznanje za sve što je učinio za građane Niša i Srbije, a njegovim potomcima pruži odgovarajuću satisfakciju za mnoge loše stvari koje su on lično i njegovi preživeli.

Objavljeno u VESTI
subota, 31 januar 2015 15:14

Niš uskoro dobija Inner wheel klub

U našem gradu uskoro će biti otvoren prvi Inner wheel klub „Niš“. Za funkcionisanje ovog kluba potrebno je minimum 10 članova, dok su za stvaranje zasebnog distrikta potrebna minimum 4 kluba.

Nakon incijativnog sastanka koji je koji je održan 30. marta kreće se u proceduru formiranja Inner wheel-a na nivou grada, za šta je potrebno minimum 10 članova. Predsednica Inicijativne grupe Dragana Simić i članice grupe Petra Radovanović i Vesna Tomić, predstavile su svoju ideju RC Niš – Centar na poslednjem sastanku ovog kluba. One su najavile i u narednom periodu posete niškim Rotari klubovima pre samog formiranja prvog Inner wheel-a u Nišu i ovom delu Srbije.

Cilj je da se ovom klubu priključi što više supružnika rotarijanaca u Nišu kako bi im bili što veća podrška u akcijama. „Preko svojih supruga upoznale smo se sa Rotarijem i ciljevima Rotarija, kao i sa time šta znači biti rotarijanac. Upoznale smo porodice prijatelja rotarijanaca i uživale u druženju, i na ovaj način i mi želimo da se udružimo i da stanemo pored vas i budemo vam podrška“ – rekla je predsednica Inicijativne grupe Dragana Simić. Ona je dodala da iako je prvobitno pravilo bilo da u Rotari mogu ući samo muškarci, pa samim tim u Inner wheel samo žene kao njihove supruge, to pravilo se na sreću promenilo, pa će i njihov klub rado okupiti sve supružnike rotarijanaca, i žene i muškarce.

Prema njenim rečima, Inner wheel organizuje simpatična druženja, sastanke na čijem dnevnom redu mogu biti i dnevne aktivnosti, predavanja ili praćenja rotarijanaca u njihovim akcijama, kao i realizovanje sopstvenih akcija.

Pravila Inner wheel kluba nisu tako stroga kao u rotariju. Članice Inner wheel-a sastaju se jednom mesečno, funkcionišu nezavisno od Distrikta 2483, a mogu osnovati, iako nije obavezno, sopstveni distrikt za šta im je pored čarterovanja kluba potrebno priključenje još 3 takva kluba. Članica Inicijativne grupe Vesna Tomić naglasila je da na naši prostorima postoji Inner wheel u Beogradu i Skoplju, a da klub koji postoji u Zrenjaninu nije aktivan. Kako u jednoj zemlji može biti više Distrikata za ovakve klubove, oni mogu da biraju u kom Distriktu će biti.

„Zahtev za osnivanje Distrikta šalje se Inner wheel Internacionali, i kada nam stigne čarter povelja od njih, zvanično postojimo kao Distrikt. Za osnivanje kluba neophodan je sponzor klub a u našem slučaju to će biti kumovski klub Inner wheel Beograd“ – rekla je Vesna Tomić. Ona je takođe naglasila da u zemljama u okruženju ima veliki broj ovakvih klubova, a da se izdvaja Hrvatska koja ima njih trinaest.

Ko sve može biti član Inner wheel-a
Još uvek zvanično neformiran, Inner wheel „Niš“ za sada ima 12 članova. Iako je Inner wheel zamišljen da okupi supruge tj. supružnike rotarijanaca, svako ko deli vrednosti Rotarija može biti član ovog kluba. Članice Inicijativne grupe veruju da će u narednom periodu zahvaljujući predavanjima Rotari klubovima u Nišu dobiti još članica okupljenih oko iste ideje, a to je da pomognu svojoj lokalnoj zajednici kroz svoje i akcije svojih supruga rotarijanaca.

Istorijat Inner wheel-a
„Kolevka Inner wheela je u Engleskoj u Mančesteru, kada je ranih dvadesetih godina prošlog veka jedna supruga rotarijanca, Margarette Golding poželela da okupi druge žene rotarijanaca sa ciljem da budu zvanična podrška svojim muževima, podrška Rotariju, kao i da promovišu prijateljstvo između žena rotarijanaca i pomažu svojim lokalnim samoupravama“ – ispričala je Petra Radovanović članica Inicijativne grupe Inner wheel „Niš“.

„Inner wheel znači unutrašnji točak. Žene su unutrašnja snaga muškaraca i pokretači, i tako se i ovde stvorila zamisao da na ovaj način žene zvanično i budu taj unutrašnji pokretač koji će biti podrška svojim muževima“ – rekla je Petra Radovanović.

Ona je dodala da je nakon formiranja prvog Inner wheel kluba u Mančesteru, ova ideja brzo proširena pa je te iste 1924. god. u Engleskoj osnovano već desetak Distrikata, a to je uskoro počelo da se širi i na okolne zemlje. Danas 103 zemlje sveta imaju Inner wheel.

Zahvaljujući Margarette Golding, ustanovljena je i nagrada koja nosi njeno ime koja se dodeljuje svake godine najboljima u Inner wheel-u. Pored toga, svake treće godine održava se Trijenale u različitim zemljama, na kojima se na raznim seminarima i u brojnim referatima predstavljaju rezultati ovih klubova. Tako je 2012. godine održano Trijenale u Istambulu, a izabrana je zemlja za naredno, pa će 2015. godine ono biti održano u Danskoj. „Naš cilj je, između ostalih, da i mi budemo deo ovih događaja, a svakako u budućnosti i domaćin Trijenala“ – dodala je na kraju Petra Radovanović.

Objavljeno u VESTI
subota, 31 januar 2015 15:12

Kako treba razgovarati sa novinarima

Kako razgovarati sa novinarima i šta treba istaći u izjavi za medije – o tome je na poslednjem sastanku kluba pričao gost predavač, glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević. Na sastanku su dogovoreni i dalji koraci u aktuelnim akcijama kluba.

Gost predavač, glavni i odgovorni urednik internet portala Južne vesti Predrag Blagojević predstavio je najbitnije veštine koje bi svako od nas trebalo da ima u razgovoru sa novinarima. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu u medijima, još od 1998. godine, naš gost je ukazao na stvari koje svakako moramo znati kada dajemo izjave za medije, ali i na one koje nikako ne bi smeli da radimo

On je istakao da u svakom razgovoru sa medijima moramo znati šta nam je cilj i koju informaciju želimo da pošaljemo u javnost. Takođe je neophodno znati ko nam je ciljna grupa tj. kome se obraćamo. Ove dve stvari svakako će pomoći da se držimo teme i budemo koncizni i jasni u razgovoru sa medijima, što će svakako i njima pomoći kada prave priču od materijala koji im damo. Kao jednu od najvažnijih stvari koje treba imati na umu kada razgovaramo sa novinarima je da se treba služiti što jednostavnijim jezikom bez stranih reči i izraza. Na ovaj način će nas i novinar bolje razumeti, i preciznije napisati tekst, a time će nas i oni kojima je vest namenjena bolje razumeti.

Pored predavanja Predraga Blagojevića, na sastanku se pričalo o aktuelnim akcijama i aktivnostima koje nam predstoje. Među aktuelnim akcijama je i akcija Tešica u kojoj je potrebno da u narednom periodu sakupimo garderobu za Dom za duševno obolela lica u ovom mestu. Takođe su dogovoreni dalji koraci i pripreme u okviru akcije Kolonija.

Na kraju sastanka najavljeni su i gosti za sledeću sredu, kao i druge teme o kojima će se razgovarati. Za sledeći sastanak najavljeni su predstavnici Saveza za rekreativni sport Niša, ali i njihova akcija koja će se ove nedelje održati u Divljani kao poslednja u sezoni akcija „Svi u prirodu“. Naš brat Miloš Milošević najavio je prijem JCI u Gradskoj kući koji će se za privrednike održati u periodu između 5. i 9. novembra. Tom prilikom će Komora mladih Lidera JCI Niš uručiti plakete svim privrednicima koji su pomagali JCI u njihovim akcijama, a plaketu će dobiti i naš RC Niš – Centar.

Objavljeno u VESTI
subota, 31 januar 2015 15:10

Tumačenje Biblije uz Zvonka Palanskog

Na poslednjem sastanku kluba RC Niš –Centar pored utisaka sa predavanja Nicka Vujičića, članovi su imali priliku da uživaju i u predavanju našeg gosta i brata po Rotariju Zvonka Palanskog. Na poslednjem sastanku kluba RC Niš –Centar pored utisaka sa predavanja Nicka Vujičića, članovi su imali priliku da uživaju i u predavanju našeg gosta i brata po Rotariju Zvonka Palanskog. Tema potpuno usklađena sa onim što je i Nick u Sava centru govorio bila je Biblija.

U prvoj tački dnevnog reda, Slobodan Anić i Miloš Milošević koji su prisustvovali predavanju Nicka Vujićića preneli su nam svoje utiske o predavanju kome su prisustvovali prošlog petka, 21. septembra u Sava centru. U akciji JCI Rotari klub Niš- Centar je kao partner omogućio odlazak na ovo predavanje za dvadesetoro mladih. Još jedan partner u ovoj akciji je Media i Reform centar koji je u okviru svog projekta „Iz doma na svoje“ odabrao tih dvadesetoro mladih bez roditeljskog staranja. JCI je međutim vodio pun autobus i ukupno 50 mladih sa sobom koji su imali prilike da čuju jednog od najvećih motivacionih govornika u svetu. U duhu Rotarija, ova akcija je izazvala veliko oduševljenje pre svega kod onih koji su imali jedinstvenu priliku da slušaju Nicka Vujičića koji im je svojom pozitivnom i lepom energijom, svojim stavom i predstavom o dobrom i kvalitenom životu dao nadu da su čuda moguća ako se potrudimo.

U drugoj tački dnevnog reda, Ica je vrlo kratko i konkretno predstavio stanje u kasi našeg kluba. Ovom prilikom je podsetio članove da redovno izmiruju svoje obaveze.

Naš gost i brat po Rotariju, Zvonko Kostić Palanski, iako poslednja tačka dnevnog reda poveo je zanimljivu diskusiju na temu tumačenja Biblije i religije. Imali smo priliku da čujemo 3 poglavlja iz Biblije, 2 iz Starog zaveta i jedan iz Novog zaveta. To se sjajno uklopilo i u prethodnu priču o Nicku Vujičiću koji se takođe oslanja na Bibliju. Zvonko Palanski je doktor teoloških nauka, magistrant na likovnoj akademiji, pesnik, slikar, skulptor, besednik i neko ko je napisao 21. knjigu iz Teologije i tumačio Bibliju na svoj način. Iz Starog Zaveta čitao nam je Mojsijeve knjige o putu Jevreja iz Egipta ka Izraelu, obećanoj zemlji. Zajedno smo tumačili i diskutovali o Mojsijevim i Božijim reakcijama na ovom putu, a iz Novog zaveta nam je čitao i tumačio knjigu Apostola Pavla za koga kaže da je umeo lepo da poveže Stari i Novi zavet. Ovom prilikom smo razgovarali i o izložbi koju priprema krajem novembra na temu Plavog jahača. Za sada je dobio radove od 140 umetnika iz 35 zemalja, a po prvi put je dobio radove iz Azerbejdžana, Kazahstana i Moldavije. Objasnio nam je da je Plavi jahač ekspresionistički pokret u Nemačkoj 1911 i 1922, i da je ove godine sto godina od tog pokreta, pa je zbog toga svojoj izložbi dao tu temu i to ime. Nemačka ambasada je izašla u susret ovakvoj ideji.

Na kraju sastanka naš brat Miloš Milošević je dodao da je već preduzeo neke korake ispred našeg kluba oko proslave 1.700 godina Milanskog edikta i oko inicijative da Nicka Vujičića naredne godine ugostimo u Nišu, o čemu ćemo svakako govoriti i na narednim sastancima.

Objavljeno u VESTI

Rotari klub Niš – Centar je u akciji Komore mladih lidera i preduzetnika JCI vodio pun autobus mladih kako bi čuli predavanje jednog od najpoznatijih i najvećih motivacionih govornika Nicka Vujičića pod nazivom „Stvarno važno“. Među mladima koji su bili na ovom predavanju bila su i deca bez roditeljskog staranja.

Utisci sa predavanja Nicka Vujičića bili su fascinantni, kažu naša braća Slobodan Anić i Miloš Milošević koji su prisustvovali ovom događaju. U autubusu ka Sava Centru u Beogradu, koji je vodio Miloš, bilo je oko 50 mladih ljudi zainteresovanih da čuju neverovatnog motivatora Nicka. U ovoj akciji učešće je uzeo i Media i Reform centar sa svojim projektom „Iz doma na svoje“ koji je odabrao 20-oro mladih bez roditeljskog staranja koji su učestvovali u ovom projektu.

Pun autobus mladih iz Niša i drugih gradova koje su zajednički odveli JCI, RC Niš – Centar i Media i Reform centar bio je oduševljen Nickovom pojavom i onim što je govorio. Čovek koji je rođen bez ruku i nogu, sa samo jednim malim patrljkom umesto noge izazivao je naizmenično i suze i smeh kod 4.500 gledalaca u Sava Centru. Prepuna sala bez ijednog mesta, a iz želje da čuju i dožive Nickov govor, mnogi su pristali da stoje.

Poruke koje je slao su izazvale ogromne emocije svojom snagom i dodatnim osećajem da je, iako drugačije izgleda od nas, ipak našao sebe i vidno je srećan. On živi normalno kao i svi mi, normalno se kreće, skače u bazen, udarcem glavom vraća bačenu fudbalsku loptu, vozi skejt, a deo tih veština pokazao je prisutnima. Ipak, Nick Vujičić se zaista razlikuje od nas. On veruje i nada se. I živi punim plućima, i traži lepotu u sadašnjem trenutku. „Ne čekajte čudo, već vi budite čudo za nekog drugog“, „Uvek težite boljem, ali u toj težnji za više novca i za boljom pozicijom lako se sklizne u depresiju. Zato uživajte u trenutnom!“.

Iako je bio u dubokoj depresiji i dva puta sebi pokušao da oduzme život, Nick je odustao od toga jer kaže da je shvatio da njegovim roditeljima sigurno mora biti teško što imaju dete sa hendikepom, ali koliko teško im može biti kad shvate da je to dete sa hendikepom odustalo?! To mu je vratilo veru u život. Srećan je što je takav kakav je, i objašnjava to kroz anegdotu. „ Dečak mi je šutnuo loptu. Ja nisam uspeo da je udarim kako treba, i moje stopalo je puklo. Bio sam u krevetu nedeljama. Osećao sam se hendikepirano!“.

Neverovatnu Nickovu priču dodatno je pojačala njegova pojava, njegova predivna energija koju je širio. Horovi koji tu takođe nastupali u Sava centru izazvali su oduševljene publike, a posebno inkluzivni hor koji je osvajao i evropske nagrade, a u kome peva stotinak dece bez smetnji i dece ometene u razvoju.

Ova akcija u pravom duhu Rotarija svakako je izazvala interesovanje kod svih članova kluba, a svima onima koji nisu bili prisutni ostaje da čekaju da JCI održi obećanje i ispuni svoju želju i dovede Nicka u Niš već sledeće godine

Objavljeno u VESTI

Na 217. sastanku RC Niš – Centar održanom u prostorijama Delta Generali osiguranja dogovoreni detalji u vezi sa predstojećom akcijom “Kolonija” koja će se održati narednog meseca. Najavljene i druge akcije u toku jeseni.

U vrlo konstruktivnom razgovoru u prvoj tački dnevnog reda akcija “Kolonija” koja će se održati od 2. do 9. septembra, dogovorene su aktivnosti svih članova kluba, kao i uspostavljeni i prvi kontakti kako bi akcija bila što uspešnija.

Na sastanku su budžetirane stavke i svi planirani troškovi, i definisan cilj i način na koji ćemo prikupiti sredstva za ustoličenje nagrade dr Dragutim Petković, koja će se dodeliti najboljem studentu Univerziteta u Nišu za tu godinu.

Pored ove, najavljena je i akcija koju ćemo raditi sa JCI, a koju je izložio Miloš Milošević. Naime, u septembru u Beograd dolazi jedan od najvećih motivacionih govornika u svetu, Nick Vujčić, poreklom iz Srbije. Ovaj čovek možda ne bi bio toliko fascinantan, da nije rođen bez ekstremiteta, a uprkos tome živi normalno, i može da uradi sve što mogu i drugi ljudi. Čovek mora staviti prst na čelo kada mu o motivaciji za životom, o nadi, trudu i radu na sebi govori neko ko nema ruke i noge.

JCI planira da organizuje prevoz za naše mlade sugrađane kako bi čuli fascinantnog Nicka, i nađe donacije za kupovinu karata za 40 Nišlija. Naš Rotari klub će svojom donacijom obezbediti 20 karata.

Na sastanku je takođe dogovoreno da ćemo napraviti i novi promo material kluba i krenuti u pripreme dolaska u Niš našeg prijatelja po Rotariju, Dušana Jovanovića iz RC Riccione-Cattolica koga očekujemo oko 20. avgusta.

Naš brat Saša Jablanović ovog puta nije uspeo da dođe na sastanak kako bi najavio i svoju akciju koju planira sa klubom u narednom periodu, što je ostalo kao jedna od tačaka dnevnog reda za narednu sredu.

Objavljeno u VESTI

Na 216. Sastanku RC Niš-Centar održanom u prostorijama Delta Generali osiguranja, članovi kluba imali su zadovoljstvo da pred početak Nišville festivala 2012. slušaju predavanje direktora ovog festivala Ivana Blagojevića. Tema predavanja bila je „Kako stvarati brend u kulturi“.
Ivan Blagojević, direktor tradicionalnog Nišville jazz festivala bio je gost našeg kluba, a naši prijatelji imali su priliku da uživaju u predavanju Nišlije koji je od Nišville festivala uspeo da napravi brend, a od Niša u danima festivala grad koji vrvi od stranaca i dobre muzike. Ivan Blagojević, osim o načinu kako je stvarao brend, govorio je i o mnogim preprekama na koje je nailazio u tradiciji festivala dugoj 30-ak godina.

Upoznao je sve prisutne sa festivalom od samog početka i od toga da je dobio ime po knjizi Zorana Ćirića, poznatog kao Magični Ćira, pa sve do danas kada je Nišville postao festival od nacionalnog značaja i prošle godine dobio i zvaničnu potvrdu brenda u izboru „Najbolje iz Srbije“ koji tradicionalno organizuju Ministarstvo roba i usluga, Privredna komora Srbije i časopis „Privredni pregled“.

Predavanje Ivana Blagojevića kao prva tačka dnevnog reda potrajala je jer je zaista izazvala brojne reakcije prisutnih. Razna pitanja o festivalu, učesnicima, najnezgodnijoj rajder listi, i tome kome je isplaćen najveći honorar ( Solomon Burke) postavljali su svi prisutni članovi kluba, a bilo je i ideja ko bi mogao biti učesnik u narednim godinama.

 

 

Predavanje Ivana Blagojevića na sastanku kluba

 

 

U drugoj i trećoj tački dnevnog reda govorili smo o akcijama koje pripremamo u narednom periodu. Akcija „Spomenik“ o kojoj je govorio predsednik kluba 2012/2013 Nikola Pejović se zahuktava i do sledećeg sastanka očekujemo i odgovor čuvenog violiniste Nemanje Radulovića o eventualnom koncertu koji planiramo da organizujemo u Nišu naredne godine u februaru.

Kada je reč o akciji „Kolonija“, naša braća Mane Narandžić i Nikola Pejović su za sada uzeli najviše učešća u pripremi, ali svako je dobio zadatak da obezbedi prodaju bar jedne slike. Novac prikupljen od ove akcije biće upotrebljen za ustoličenje nagrade dr Dragutim Petković, koja će se dodeliti najboljem studentu Univerziteta u Nišu za tu godinu.

Već za sledeći sastanak najavljena je još jedna akcija o kojoj će govoriti naš Saša Jablanović.

Sastanak RC Niš- Centar održan 3. avgusta je 216. sastanak po redu. Umesto u restoranu Univerziteta, održan je u prostorijama Delta Generali osiguranja.

 

Objavljeno u VESTI

Direktor Tratumatološko-ortopedske klinike niškog Kliničkog centra, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu, inovator u medicinskoj oblasti ortopedije i cenjeni član Rotari kluba Niš- Centar, prof. dr Milorad Mitković, pored brojnih svetskih nagrada i priznanja dobio je i najveće priznanje svog grada Niša, nagradu „11. januar“.
Iako je usledila tek nakon mnogobrojnih priznanja i nagrada širom sveta, nagrada „11. januar“ je zaista obradovala ovog tihog i skromnog naučnika, našeg sugrađanina kojim će se Niš još dugo ponositi.

Prof. Mitković inovirao je do sada 43 uređaja za lečenje i zbrinjavanje pacijenata sa otvorenim prelomima kostiju.Spoljni fiksatori su jedan od njegovih poznatih izuma. Po svim ocenama u našoj zemlji i svetu predstavljaju najjednostavniji i najefikasniji metod u lečenju otvorenih preloma kostiju kod čoveka. U hirurško- ortopedskim intervencijama kod teških povreda skeleta su do sada primenjeni kod više od 25.000 pacijenata širom sveta. Osim u Srbiji njegovi pronalasci su već u primeni širom Evrope- Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Engleskoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji i drugim zemljama Starog kontinenta. Odnedavno koriste ih i ortopedi na klinikama SAD, Rusije i zemljama arapskog sveta.

Kako piše dnevni list Politika, srpska nauka i medicina narednog proleća dobiće izuzetno i posebno vredno priznanje, jedno od sigurno najznačajnijih i najvećih u svetu. Na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti u Evropskoj agenciji za inovacije i patente, pronalazak stručnjaka iz Niša, prof. dr Milorada Mitkovića, biće proglašen za najbolji izum u Evropi.

Patenti i pronalasci ovog niškog stručnjaka koriste se i za produženje ekstremiteta, odnosno rast čoveka, metodi koju je prvi u svetu primenio upravo prof. dr Milorad Mitković. Do sada je zahvaljujući spoljnim fiksatorima 200 osoba iz celog sveta, od Novog Zelanda i Australije, preko Azije i Arapskog poluostrva do Evrope i Amerike, poraslo od 10 do 22 centimetara. Primera radi, najniži pacijent koji je podvrgnut ovoj metodi dr Mitkovića imao je samo 148, a sada je visok 170 centimetara.

Da je veliki čovek i dobrotvor pokazuje ne samo činjenica da svojim izumom smanjuje stepen invaliditeta kod ljudi sa ovakvim problemima širom sveta, već i činjenica da je cenjeni Rotarijanac, član Rotari kluba Niš- Centar gde sa svojim prijateljima u Rotariju učestvuje u najrazličitijim humanitarnim akcijama te i na ovaj način doprinosi lokalnoj zajednici.

U skladu sa tim, a u duhu Rotarijanstva, svoj novčani deo nagrade u iznosu od 250.000 dinara prof. Mitković je u celosti poklonio. Jedan deo nagrade poklonio je Ortopedsko-traumatološkoj klinici Kliničkog centra u Nišu za nabavku opreme za unapređenje rendgenske dijagnostike, dok je drugi deo nagrade sa zadovoljstvom poklonio Udruženju za cerebralnu paralizu u Nišu. Dr Milorad Mitković kaže da je ova nagrada došla u pravom trenutku jer će dosta pomoći Udruženju i Klinici.

Grad Niš je, na sreću, prepoznao velika dela i izume niškog lekara, i najprestižniju nagradu „11. januar“ uručio mu je predsednik skupštine Grada Niša dr Mile Ilić na svečanoj sednici u Svetosavskom domu povodom Dana oslobođenja od Turaka. Nagrada se sastoji od statue „Oslobodioci Niša“, plakete i novčanog iznosa od 250.000 dinara.

Objavljeno u VESTI
Strana 1 od 2

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.