Strip je umetnost

viseon1Nova rotarijanska godina počela je zanimljivim, interaktivnim i veoma kreativnim predavanjem našeg člana Dejana Mandića, direktora Delta Generali osiguranja i zaljubljenika u stripove. Pored toga, sudeći po predlozima već na prvom sastanku, očekuje nas zanimljiva 2013/2014. godina.

Dejan Mandić, magistar tehničkih nauka i direktor Delta Generali osiguranja u Nišu ima neobičan hobi – čitanje i sakupljanje stripova. Na veliko iznenađenje svih članova kluba zbog neobičnog interesovanja, Dejan je na prvom sastanku nove rotarijanske godine održao predavanje na temu „Umetnost – strip“.

Iako svako od nas ima svoj omiljeni strip makar iz detinjstva, samo pravi ljubitelj stripa ume da prenese svoje znanje i strast o devetoj lepoj umetnosti, kako su je stručnjaci klasifikovali. Alan Ford, Hogar Strašni, Miki Maus, Modesti Blejz, Snupi, Talični Tom, Fleš Gordon, Supermen i Spajdermen samo su neki od najpoznatijih i najčitanijih stripova na svetu.

Dejan kaže da danas postoje tri svetska centra stripa koja u potpunosti imaju različitu tradiciju. Francuska/Belgija oduvek neguje umetničku stranu stripa, a najpoznatiji stripovi iz ovog centra su Asterix, Iznogud i Tintin. Japan, drugi svetski centar stripa, najmlađi i najveći, najviše pažnje poklanja radnji stripa, dok je crtež sporedan. U ovoj zemlji, 40% od ukupnog štampanog materijala čine upravo stripovi „manga“, dok mesečno izlazi oko 350 strip-magazina i 500 stripova. U SAD, trećem svetskom centru stripa, masovna potrošnja stripa počela je pojavom superheroja kao što su Supermen, Srebrni letač, Spajdermen i slični likovi.

Ipak, strip kome je Dejan Mandić posvetio najveću pažnju je italijanski strip koji predstavlja jednu vrstu alternativnog koncepta u odnosu na popularnije stripove iz ovih svetskih centara. Možda zbog ciničnog teksta i krajnje realističnog crteža, svi prisutni članovi kluba su na Dejanovom predavanju izdvojili upravo italijanske stip junake kao omiljene. Svako je ponešto znao o stripovima poput Alan Forda, Korto Maltezea, Dilana Doga, Kapetana Mikija, Mister Noa, Marti Misterije, Zagora i drugima. Dejan je upravo očekujući ovakve reakcije svojih prijatelja iz kluba, napravio nekoliko interaktivnih igrica, a na tačno odgovoreno pitanje, poklanjao po jedan strip.

Veoma zanimljiva diskusija razvila se nakon predavanja, iako nisu svi pasionirani čitaoci stripa. Složili smo se u jednom, a to je da je strip jedinstvena vrsta umetnosti koja može odlično da nas zabavi i uvuče u neke neverovatne svetove i to iz sasvim novog ugla. Bilo da svakodnevno čitamo strip iz dnevnog lista Blic, iz Politikinog zabavnika, ili neki od najpoznatijih stripova, ova navika je veoma dobra razbibriga sa odličnim humorom i krajne zanimljivim situacijama zbog kojih jedva čekamo naredni broj.

Već na prvom sastanku dogovorena akcija

Sudeći po prvom sastanku u ovoj rotarijanskoj godini, 2013/2014 godina biće puna dobrih akcija. Naš brat Miloš Milošević predložio je da se u saradnji sa ostalim klubovima u Nišu, kao i sa donatorima koji bi pomogli ovu akciju, niškoj Ginekološko-akušerskoj klinici KCN pokloni određeni broj spavaćica za trudnice i porodilje. Ovu ideju Miloš je dobio pre izvesnog vremena kada je po drugi put postao tata, i nažalost primetio da je je bilo kakav konfor mamama malih beba potpuno onemogućen i da su uslovi na GAKu veoma loši. Kako ga je klub svesrdno podržao u ideji, očekuje se da će ovom akcijom biti makar malo poboljšani uslovi za mame i buduće mame koje leže na ovoj klinici.

Leave a Reply