Novinar Deutsche Welle gost RC Niš-Centar

posted in: Događaji, Predavanja | 0

Klaus Dahmann, nemački novinar i trener DW Akademije osim poseta niškim medijima posetio je i RC Niš – Centar. Tom prilikom članovima kluba održao je predavanje na temu „Od kriznog radija do multimedijalnog izvora informacija iz srca Evrope – Dojče Vele“. Na meniju i teme o trenutnoj politici u Nemačkoj.

Klaus Dahmann, iako Nemac odlično govori naš jezik, što je automatski olakšalo komunikaciju među prisutnima, iako pojedini članovi kluba govore nemački. Tako se na početku i na kraju razmenila i koja nemačka reč u druženju, a u vreme predavanja novinar DW je govoreći tečno na našem jeziku držao svu našu pažnju, pa se osim o medijskoj kući u kojoj radi i njenom istorijskom putu od početka do danas pričalo i o trenutnoj situaciji u Nemačkoj, prisluškivanju Angele Merkel od strane američe Vlade i drugim sličnim temama.

Dojče vele je nemački javni servis i jedan je od najcitiranijih izvora svih medija u svetu. Ove godine napunio je punih 6 decenija i svakako diktira trendove u oblastima novinarstva. Kako se menjaju mediji, od početka do danas, uključujući internet i sve raspoložive moderne platforme, DW se s pravom naziva velikom multimedijalnom kućom.

Iako javni servis, ni DW ni drugi nemački mediji, ne podležu nikakvim političkim pritiscima. To jednostavno u Nemačkoj nije povezano, kaže naš gost Klaus Dahmann. On dodaje da su mediji u nemačkoj u toj meri ujedinjeni, da kada bi se desilo nešto što bi moglo biti protumačeno kao pritisak vlasti, svi mediji bi podigli svoj glas i bile bi preuzete sve moguće mere protiv onog ko vrši pritisak.

Mnogi događaji su uticali na razvoj Dautche Welle-a od nastanka, 1953. godine do danas. Samo tridesetak dana nakon što je ova kuća počela sa radom, izbio je ustanak radnika koji se proširio na čitavu zemlju zahtevajući promene političkog režima. Tako je na samom početku DW dobio pretežak zadatak sa kojim ne može da se nosi. Još jedan od važnih istorijskih događaja koji su uticali na razvoj medija je hladni rat, pa je veliki prostor na talasima DW radija imao ruski program.

Krajem osamdesetih godina DW je postao multimedijalna kuća nakon ujedinjenja Nemačke. Na programu je bilo više od 30 jezika. A onda, u našem delu Evrope, raspad Jugoslavije je još jedna prekretnica za Dautche Welle koji je time dobio još redakcija. Za razliku od WDR-a, radija koji je drugi po jačini i kvalitetu u Nemačkoj, koji je zadržao jednu emisiju za sve stanovnike bivše Jugoslavije ne razdvajajući ih zbog razlika u jeziku, DW je morao doneti drugačiju odluku zbog Hrvatske. Naime, kako je besplatno delio programe reemiterima i delove emisija u drugim zemljama, Hrvatska se pobunila jer nije želela srpsku reč u svom programu. .

Tako DW dobija posebne redakcije za svaku bivšu državu Jugoslavije, srpsku, bosansku, hrvatsku, makedonsku i slovenačku, plus albanski program, a sve redakcije unutar kuće imaju slobodu da koriste ono što smatraju najbitnijim. Ovaj potez učinio je da različite redakcije u okviru DW danas imaju pod različitim naslovima iste teme, ali sa specifičnim pogledom na nju, i drugim težištem i načinom saopštavanja vesti, pa se na sajtovima hrvatske i srpske redakcije mogu pronaći vrlo slične priče.

Još jedna karakteristika Dautche Welle-a je da se na sajtu mogu pronaći različite video emisije. Pored toga, tu su emisije koje takođe imaju veliku pažnju, kao što je „Moja nemačka priča“, „Graditelji mostova“ afričke teme poput doseljenika koji se pokušavaju na sve načine domoći Evrope ili teme poput integracija islamskih zajednica u Nemačkoj i Evropi, koja ne gubi na aktuelnosti do danas. Na sajtu se mogu pronaći i udžbenici nemačkog jezika sa ciljem da pomognu u učenju onima kojima je potreban.

Kako je sloboda medija osnova demokratije, novinare širom sveta tome uče treneri DW Akademije već dugi niz godina. U mnogim zemljama sveta organizuju se prvoklasni seminari za medijske radnike na različite teme. Jedan od trenera je upravo i naš gost Klaus Dahmann koji je posetio Niš zahvaljujući saradnji DWA i OEBS misije u Srbiji. Klaus Dahmann

Klaus Dahmann radi u nemačkoj medijskoj kući Dojče Vele od 1998.godine kao urednik i novinar, a od 2007. kao medijski trener pre svega na području bivšeg Sovjetskog saveza i bivše Jugoslavije. Po struci je slavista, studirao je ruski i „srpsko-hrvatski“. Oženjen je, otac jednog deteta. Živi blizu Bonna.

Leave a Reply