Istorijat Rotarija po godinama 1868 - 2009.

1868. 19.aprila rođen je Pol Haris u Rasinu, država Vinskonsin, kao dete Džordža i Kornelije Haris. 1871. Pol i njegov stariji brat Sesil odlaze da žive sa dedom i babom, Hardom i Pamelom Rustin Haris u Valingford,država Vermont.

1888. Dok se Pol nalazio u Prinsetonu, Hard Haris je umro 17.marta 1888. Polu deda poklanja mapu puta za uspešan život. Naučio ga je da je jedna stvar važnija od svih ostalih. To je “TOLERANCIJA”. “Mislim da sam prihvatio nešto od otvorenog duha koji je zastupao kroz život;nikada nije govorio loše ni o jednom čoveku, niti o religiji ili politici. (“Moj put do Rotarija”, Pol Haris, strana 208, Rotary International)

1891. Pol je dobio diplomu pravnika. Za vreme studija jedan od predavača je sugerisao studentima:”Kada diplomirate idite u mali grad, budite tamo pet godina i onda se preselite u veliki grad. Umesto ove preporuke, Pol je dao sebi pet godina da upozna svet.

1896. Haris stiže u Čikago. Postaje poznati advokat.

1900. Udruženje advokata ga poziva na večeru. Tu dobija inspiraciju da krene sa stvaranjem organizacije u kojoj bi se družili predstavnici različitih profesija. Proveo je pet godina u sagledavanju različitih pravaca delovanja.

1905. Prvo okupljanje se dogodilo u četvrtak uveče,23 februara 1905 u Čikagu, država Ilinois, U.S.A u organizaciji advokata Pola P. Harisa. Mladi Haris, pun poleta, posle pet impresivnih godina koje je proveo kao reporter, glumac, kauboj, mornar, prodavac granita, dostavljač voća i hotelski službenik, zatim još pet godina uspešne advokatske prakse formira svoju viziju. Posmatrao je manifestaciju uspeha i uvažavanje koje se postiže udruživanjem prijatelja profesionalaca. Dosta godina je prošlo. U sobi 711 te hladne zimske noći 1905, skoro 9 godina od njegovog dolaska u Čikago, počeo je njegov novi put uspeha. Nekoliko nedelja kasnije Polov prijatelj Silvester Sil je izabran za prvog Rotary Predsednika i sastanci su se održavali u njegovoj kancelariji. Haris je za organizaciju predložio nekoliko imena. Jedan od predloga je bio “Rotary”.

1906. Prihvatajući predlog koji je dao Hari L. Rugles, obeležje Rotarija postaje TOČAK, koji se u različitim varijantama upotrebljavao u klubovima, do 1912. kada je zupčanik postao zvanični amblem, a 1924. zupčanik je definisan kao točak sa 6 paoka, 24 zupca i jedan žljeb za osovinu.

1907. Prvi projekat:”Publik komfort stejšn”, blizu Gradske kuće u Čikagu, za muškarce i žene.

1908. Formira se drugi klub u San Francisku, Kalifornija, U.S.A. od strane biznismena Homer Wuda. Pol Haris je zamolio rotarijanca iz Čikaga, Manuela Munoza, koji je zbog posla bio u San Francisku da pomogne širenju Rotarija. Satnica je bila odlično pogođena .Biznismenu iz San Franciska je bila potrebna podrška. To se sve dešava dve godine posle katastrofalnog zemljotresa koji je razorio grad.

1909. Homer Wud organizuje nove klubove: Okland u Kaliforniji, Sijetl u Vašingtonu i Los Angeles u Kaliforniji do kraja 1909. Dva dana posle Božića, formira se klub Takoma u Vasingtonu. To osnivanje klubova je potvrdilo Polu Harisu da je Rotary ideja koju žele da prihvate i drugi gradovi.

1910. Rotarijanac iz San Franciska, Vilijam Stjuart Morou postaje značajna figura u Rotary istoriji. Njegov biznis u San Francisku je propao i on se vraća kući u Dablin, Irska.i odnosi i Rotary sa sobom. Organizuje nekoliko klubova u Irskoj i u Ujedinjenom .Kraljevstvu.uz punu podršku Pola Harisa i Čes Perija.

Prva Rotari konvencija, održana je u Čikagu,od 15 do 17 avgusta sa šesnaest Rotari klubova. Formirano je Nacionalno udruženje klubova. Pol Haris je izabran za Predsednika Asocijacije i na tom mestu je ostao dva mandata. Čes Peri je otpočeo tridesetdvogodišnje služenje kao Sekretar, zatim kao Generalni Sekretar.(od 1910. do 1942.god.)

Rotari načela se usvajaju u formi pet ciljeva

Rotari dobija internacionalno obeležje, 3.novembra, osnivanjem kluba Vinipeg, Kanada.

Pol Haris postaje utemeljivač Prairie kluba u Čikagu. Na jednom od izleta kluba,te godine prelepa devojka iz Edinburga, Škotska, zapazila je da se Polu rašio sako i ponudila je da ga zašije.Džin Tomson i Pol Haris su se venčali nekoliko meseci kasnije. Posle dve godine su kupili prostranu kuću i dali su joj ime “Komeli Bank.”Tako su otpočeli svoj zajednički život

1911. Konvencija u Portlandu. 15 novih klubova je pristupilo Nacionalnoj Asocijaciji klubova. Rotary se prostirao preko Atlantika do Irske, Velike Britanije i Kontinentalne Evrope. Šest godina po osnivanju prvog kluba 1905. Rotary je prihvatio osnivanje kluba u Dablinu, Irska. Sledi osnivanje klubova u Belfastu, Londonu i Mančesteru. Hary Lauder je bio jedan od mnogih Evropljana koji je prihvatio Rotary tih ranih Rotary dana. Kao jedan od najpopularnijih osnivača u prvoj polovini veka služenja, Lauder se priključio klubu u Glazgovu 1914.g. Godinu dana kasnije je napisao:”Rotari je na dobrom putu da postane najznačajnija i najveća kooperativna institucija na svetu”.

Rođen je National Rotarian, Rotari magazin. Urednik je Čes Peri, Generalni Sekretar.

Konvencija u Portlandu. Rotary klub iz Sijetla je predložio platformu koja je postala Rotari platforma koja ima mnogo sličnosti sa današnjom platformom “Najviše dobija ko najvise služi”, je takođe deo te platforme.

1912. 50 klubova se susrelo u Dulitlu sa delegatima iz Vinipega, Manitoba, Kanada i organizacija postaje “Internacionalna Asocijacija Rotary klubova. London je takođe okupio 50 klubova sa 5000 članova.

Prvi distrikti (tada se Distrikt zvao Divižn) su osnovani, 8 u USA, 2 u Kanadi, po jedan u Britaniji i Irskoj.

1913. Od 18 do 21 Avgusta 1913.g. 930 rotarijanaca se okupilo u Bufalu, USA. na Četvrtoj konvenciji. Rotari je prikupio $ 25,000 za žrtve velike poplave u Ohaju, Indiana.

1914. 100 klubova udruženih u Asocijaciju Rotary klubova, okupilo se u Hjustonu, TX USA, 01. marta.

Od 22. do 2.6 Juna 1288 rotarijanaca je krenulo na dugo putovanje do Hjustona, USA Rotarijanac Henri Brunije, član kluba iz San Franciska i njegova supruga Ana zakupili su voz za ovu konvenciju. Ana je bila jedina žena u ovom vozu i rotarijanci su počeli da je zovu “Rotari Ana”. U Hjustonu su Brunijerovi sreli Gaja i Anu Gundaker iz Filadelfije. Uskoro je i Gajova supruga prozvana “Rotari Ana”.

Britanski klubovi su uključili u volonterski rad izbeglice iz Belgije

1915. Ustanovljava se naziv Guverner za rukovođenje distriktom. USA čarteruje dvestoti klub.

1916. Osniva se El Club de la Habana, u glavnom gradu Kube. To je prvi klub koji se osniva u zemlji u kojoj se ne govori engleskim jezikom.

1917. U ovoj godini Arč C. Klump, šesti Rotari Predsednik, predlaže na Internacionalnoj Konvenciji u Atlanti, Gorgia, USA stvaranje Rotari fonda čija bi svrha bila da čini dobrobit čovečanstvu pomažuci nemoćnima, zatim dajući potporu obrazovanju kao i realizujući misiju po avenijama služenja. Nekoliko meseci kasnije fond je primio prvu uplatu u iznosu od $26.50 od Rotari kluba iz Kanzasa, Misuri, USA. Prilikom održavanja Konvencije Klump je takođe insistirao da Distrikt Guverneri moraju da znaju pravila i da moraju da budu upoznati sa istorijom Rotarija.

Osniva se tristoti klub, Hantington, Indijana, USA.

1918. Četristoti klub, Fort Skot, Kanzas, U.S.A. 40,000 članova širom sveta.

Jedan od manje poznatih klubova, klub koji nikada nije bio čarterovan bio je Alied Rotari club of France. Pre nego što je napustio Sjedinjene Države i otišao u Evropu poslednjih dana prvog svetskog rata, Ansil Broun, Sekretar RC Indianapolisa bio je ovlašćen od strane Borda Internacionalne Asocijacije Rotari klubova da organizuje regularne sastanke za rotarijance koji žive u Parizu i okolini.

1919. Osniva se prvi klub u Aziji u Manili.

Petstoti klub je Fermont, Nebraska, USA.

1921. Hijaditi klub, Jork, Engleska. Rotarijanac Jems Davidson iz Kalgarija i Lajton Ralston iz Halifaxa poslati su da pomognu osnivanje klubova u Australiji i na Novom Zelandu.

1921. Internacionalna Asocijacija Rotari klubova dobija novo ime-ROTARY INTERNATIONAL

1925. Osniva se 2000. klub, Ketkikan, Aljaska

1928. Potpis Pola Harisa je sve što možete da se vidi na koricama autobiografije koju je napisao ove godine pod naslovom “Osnivanje Rotarija”. Prostor za predgovor je pripalo Generalnom sekretaru RI Česu R. Periju.

Harijeva tura po Evropi opisana je u njegovom “Personalnom žurnalu”.

1932. Formuliše se Test četiri pitanja. Rotarijanac iz Čikaga Herbert Tajlor je u leto imao ozbiljan poslovni problem. Način na koji ga je rešio postao je Rotary legenda. 1968. Tejlor je napisao: “Sedeo sam za svojim stolom, držao glavu obema rukama i gledao sam praznu poštansku kartu. Uzeo sam je i na njoj sam napisao dvadeset četiri reči koje su mi odnekud došle;Da li je istina? Da li je pošteno prema svima? Da li će dovesti do dobre volje i prijateljstava? Da li će biti korisno za sve?

U januaru 1943. Rotary International, prihvata zapis sa poštanske karte kao Test četiri pitanja.

Pol Haris piše Dnevnik o svom putovanju po Evropi, koji nije objavio. Prilikom boravka u Evropi u mnogim gradovima je zasadio drvo prijateljstva.

1933. održava se 24 Rotari Konvencija u Bostonu od 26. do 30. juna uz prisustvo 8430 rotarijanaca. Generalni Sekretar je Čes Peri. Za vreme održavanja Konvencije išla je uživo radio emisija sa porukom koja je upućena onima koji još uvek nisu rotarijanci:”Svi koji u srcu imaju ljubav prema čovečanstvu su potencijalni rotarijanci”.

1935. Pol Haris piše svoju drugu autobiografiju.”Rotari godine” U knjizi je dat osvrt na evoluciju Rotarija, prvih trideset godina.

Pol i Džin obilaze Havaje, Japan, Kinu, Filipine, Australiju, Novi Zeland i Kanadu. Pol piše “Internacionalnu filozofiju”, u kojoj iznosi svoje stavove. Na ovom putovanju, zasadili su čitavu šumu prijateljstva.

1936. U Hanoveru, USA osniva se četirihiljaditi klub.

Pol i Džin ponovo putuju, po preporuci Borda Direktora u Kolumbiju, Panamu, Ekvador, Peru, Argentinu, Urugvaj i Brazil. Haris piše o ovom putovanju i snazi Rotarija u borbi za mir.

1939. Rokmart, USA, postaje pethiljaditi klub.

1942. Čes Peri se povlači sa mesta Generalnog sekretara posle služenja od trideset godina.

1943. Januara se prihvata Test četiri pitanja, koja je sastavio rotarijanac iz Čikaga, Herb Tejlor.

1945. Četrdesetdevet rotarijanaca pomažu u formiranju Ujedinjenih Nacija u San Francisku. Mnogi od delegata iz različitih zemalja su takođe rotarijanci.

1946. “Poduhvat služenja” se objavljuje u ovoj godini. Sledeća knjiga, takođe objavljena te godine je “Istorija” u kojoj se sumiraju ostvareni projekti i godine Pola Harisa.

1947. 27. januara umire Pol Haris. Udovica Džin Tomson Haris doživljava nervni slom. Sama, bez dece, prodaje njihovu porodičnu kuću “Komeli Bank” i nastavlja da živi u hotelu u Čikagu.

1948. “Moj put do Rotarija”, treća knjiga i druga autobiografija, koju je napisao Pol Haris, izlazi iz štampe. U ovoj knjizi Pol priča kako je nastao Rotari. Kako je on postao osoba sa vizijom za stvaranje ovog velikog pokreta. To je najbolji način da se saznaju vrednosti Rotarija, kroz reči čoveka koji ih je dodirnuo.

1955. Zlatni Rotari Jubilej je proslavljen uz zvuke fanfara u Čikagu. Zatim je obeležavanje pedeset godina Rotarija ponovljeno na 46. Konvenciji, održanoj od 29. maja do 02. juna .Džin Tomson Haris se vraća u Edinburg.

1960. Čes Rejnolds Peri, Sekretar Rotarija 1910-1942 , umire 21.februara .

1962. Formira se prvi Interact klub u Melburnu, Florida, U.S.A.

1963. Džin Haris umire u Edinburgu, Škotska.

1965. Rotari Foundacija, promoviše Mečing Grants i Grup Studi Exchange programe.

1978. Konvencija u Tokiju sa neverovatnim prisustvom rotarijanaca, 39,834.

1985. Rotari objavljuje Polio Plus program za imunizaciju dece sveta protiv polia.

1987. Vrhovni sud USA donosi odluku po kojoj žene mogu da budu članovi Rotarija.

1989. Menjaju se akti Rotati International, da bi se prilagodili odluci suda o pristupanju žena u ravnopravno članstvo.

1990. Osniva se klub u Moskvi, prvi klub u Sovjetskoj Uniji.

1990.-1991. Projekat Zaštita planete Zemlje, obuhvata pojavu oko 2000 od strane Rotarija finansiranih projekata za zaštitu okoline. Obnavlja se sadnja drveća prijateljstva i putovanja dobre volje.

1994. Zapadna Evropa objavljuje da je na njenoj teritiriji iskorenjen Polio.

1997. Rotari se osniva u Hong Kongu.

1999. Utvrđuju se pravila za formiranje Rotari centara za internacionalne studije u mirnim i konfliktnim situacijama.

2000. Organizuje se Website 26. oktobra 2000, zahvaljujući RC Pueblo, Colorado, USA.

Prvi provisional Rotari club u Kini.

2001. Čarter jubilarnog tridesetohiljaditog kluba. Osnivaju se klubovi u Kini i to u Pekingu i Šangaju.

2003. Globalni istorijski Rotari projekat dodaje “Prvi klub” kao projekat za svaku Rotari zamlju. Prema Konvenciji iz Brisbejna, stogodišnje zvono otpočinje svoje putovanje do svih “Prvih sto klubova”sa namerom da se pridruži konvenciji u Čikagu 2005.

2005. Rotari klub Čikago i Rotary International proslavljaju stogodišnjicu prvog sastanka četiri čoveka čija je ideja stvorila svetski pokret. Stogodišnja Konvencija od 19.-22. juna se održava u Čikagu, Ilinois, rodnom mestu Rotarija.

Soba 711. rodno mesto Rotarija. Danas se nalazi u Svetskom sedištu RI u Evanstonu.

2006. RI konvencija u Kopenhagenu i Malmeu.

2007. RI konvencija u Solt Leik Sitiju.

2008. RI konvencija u Los Anđelesu

2009. Jubilarna – stota RI konvencija u Birmingemu, Engleska.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela New City, ul. Vožda Karađorđa 12 u Nišu.