utorak, 11 septembar 2018 09:37

Rotari klub predstavlja film i knjigu o slabovidom maratoncu Goranu Nikoliću

Napisano
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

U sredu 12. septembra od 18 do 19 sati u Univerzitetskoj biblioteci u n Nišu biće predstavljen film i knjiga o maratoncu Goranu Nikoliću.

Goran Nikolić je slabovidi sportista iz Kragujevca, koji je istrčao 55 uzastopnih maratonskih trka za 55 dana, a tokom trčanja je imao veliku tehničku i organizacionu podršku Rotari Distrikta 2483.

O nesvakidašnjem poduhvatu ovog atletičara snimljen je film i objavljena knjiga, oboje u produkciji Delta Fondacije, koja Gorana prati godinama unazad. Film „Otvorenih očiju“ režirao je Marko Novaković, dok je knjigu „Maratonac“ zajedno sa Goranom Nikolićem priredio Aleksandar Bojić.

Knjiga „Maratonac“ i film „Otvorenih očiju“ biće predstavljeni u svim gradovima u kojima je Goran trčao svojih 55 maratona, kroz razgovor o knjizi i projekciju filma. Ovaj kulturni događaj istovremeno ima i humanitarni karakter, jer članovi Rotari klubova i njihovi prijatelji prikupljaju sredstva za podršku razvoju sporta osoba sa invaliditetom, odnosno za pripreme mladih paraolimpijaca u specijalizovanom Centru „Iskra“ za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Goran je spreman za novi izazov kojim će ući u Ginisovu knjigu rekorda. On planira da za 77 dana istrči 77 uzastopnih maratona, koji će biti organizovan u prvoj polovini 2019. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, uz podršku Srpske pravoslavne crkve.

Po završetku predstavljanja filma i knjige, svi prisutni će biti u prilici da se pridriuže akciji podrške paraolimpijskom pokretu. Sav novac prikupljen na ovaj način biće uplaćen paraolimpijskom Centru Iskra, čime će biti omogućeno da što veći broj dece sa invaliditetom besplatno boravi u Iskri. Darodavci će na poklon dobiti po jedan primerak knjige „Maratonac“.

Pročitano 2117 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.