četvrtak, 08 april 2021 12:57

PROFESOR DR MILORAD MITKOVIĆ (1950-2021) Istaknut

Napisano
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Sa žaljenjem smo primili tužnu vest da je naš veliki prijatelj i dugogodišnji član RK Niš-Centar preminuo u 71. godini u Kliničkom centru u Niš od posledica infekcije korona virusom.

Akademik Milorad Mitković, potpredsednik Ogranka SANU u Nišu rođen je 7. juna 1950. u Lebanu. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1975, a magistrirao 1984.

Specijalizaciju iz ortopedije pohađao je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu od 1978. do 1982, a doktorirao 1987. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Studijske boravke realizovao je u Beogradu, Londonu, Oksfordu, Kembridžu, Ulmu, Hanoveru, Briselu, Moskvi, Rigi, Tibingenu, Davosu.

Bio je zaposlen na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Nišu (od 2004. u zvanju redovnog profesora), a od 1994. do 2015. godine bio je direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju KC Niš.

Za dopisnog člana SANU izabran 1. novembra 2012, a za redovnog člana 8. novembra 2018. godine. Od novembra 2018. godine bio je potpredsednik Ogranka SANU u Nišu.

Najznačajnije naučnoistraživačke i praktične rezultate, koji su imali međunarodni odjek i priznanja, Milorad Mitković ostvario je u oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije, biomehanike, eksperimentalne hirurgije, posebno u lečenju preloma kostiju, u korekciji različitih vrsta deformiteta, u produženju ekstremiteta primenom "Mitkovićevog spoljnog fiksatora" i kombinacijom spoljne i unutrašnje fiksacije, u artroskopskoj hirurgiji kolena, u ugradnji veštačkih kukova.

Realizovao 12 naučnih projekata (od toga dva u Švajcarskoj), u okviru kojih je patentirao 44 pronalaska pod svojim imenom (u zemlji i inostranstvu). Objavio je preko 400 naučnih radova i 6 knjiga.

Konstruktor je sistema za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime ("Fiksator po Mitkoviću"), a koji je, posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, primenjen na preko 25.000 pacijenata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i zbrinjavanje ranjenika u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Akademik Mitković osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, u kojoj se danas edukuju brojni ortopedski hirurzi iz zemlje i inostranstva. Osnivač je i šef jedne ortopedske klinike u Kuvajtu.

Akademik Mitković bio je član sledećih naučnih i stručnih društava: Srpska traumatološka asocijacija, predsednik; Akademija medicinskih nauka SLD; Udruženje za izučavanje spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju, predsednik; Međunarodno udruženje ortopedskih hirurga i traumatologa; Evropska federacija nacionalnih asocijacija ortopeda i traumatologa; Evropska asocijacija za traumatologiju i urgentnu hirurgiju; Američka akademija za ortopedsku hirurgiju; Međunarodno udruženje za produženje i rekonstrukciju ekstremiteta.

Dobitnik je i nosilac brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Velika zlatna medalja Instituta za ortopediju i traumatologiju iz Rige (1988); Prva nagrada za pronalazak u SFRJ (1989); Zlatna medalja "Eureka", Brisel (1990); Zlatna medalja "Mihajlo Pupin" (1994); Zlatna medalja "Nikola Tesla" (1996); Zlatna plaketa Kliničkog centra Niš za visoko međunarodno reprezentovanje (1998); Nagrada "11. januar", priznanje Grada Niša (2012); Nagrada Srpskog lekarskog društva "Veliki pečat" (2014); "Zlatni znak" Univerziteta u Nišu (2014); Medalja "Dr Vladan Đorđević", VMA, Beograd (2015).

 

Dragi naš Milorade, pamtićemo te kao velikog filantropa, dobrog i humanog čoveka. Neka ti je večna slava i hvala ti za sve one divne trenutke koje si podelio sa nama.

 

                                                                                                                                    Rotari klub Niš-Centar

Pročitano 1485 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.