nedelja, 29 decembar 2019 21:00

Digitalizovana istorija Rotarija kod nas dostupna na Internetu

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Digitalizovana istorija Rotarija kod nas dostupna na Internetu Univerzitetska biblioteka

Univerzitetska biblioteka iz Beograda i Rotari E-klub Srbija predstavili su javnosti portal http://rotarikodnas.unilib.rs koji omogućava pristup do digitalizovanih materijala u vezi sa istorijom Rotari pokreta na našim prostorima.

Istorija Rotarija u Srbiji prati istoriju društvenog razvoja posle Prvog svetskog rata. Prvi Rotari klub u Srbiji osnovan je 1928. godine u Beogradu. Rotarijanske vrednosti delili su mnogi političari, naučnici, pisci, nobelovci, a najpoznatijih rotarijanaca kod nas bili su Ivo Andrić i Mihailo Petrović Alas. Nacisti, kao veliki protivnici Rotarija, zabranjuju Rotari klubove u Srbiji.

Nakon oslobođenja Rotari deli sudbinu drugih humanitarnih i društvenih organizacija iz prethodnog društvenog sistema. Obnova Rotarija počinje devedesetih, a danas Rotari zajednica u Srbiji ostvaruje značajan obim humanitarnih i društveno korisnih aktivnosti. 

S ciljem da poveže tradiciju i modernizam Rotari E-klub Srbija u saradnji sa partnerskom ustanovom kulture Univerzitetskom bibliotekom iz Beograda poklonio je svim rotarijancima i humanistima u Srbiji i Crnoj Gori stranicu http://rotarikodnas.unilib.rs na kojoj je dostupno više od 150 članaka iz istorijske štampe sa područja Srbije, sve od osnivanja Rotarija u tadašnjoj Kraljevini pa do Drugog svetskog rata.  Materijali su preuzeti iz pretražive digitalne biblioteke trenutno dostupne na adresi http://www.unilib.rs/istorijske-novine/pregled, a od januara 2020. na adresi pretraziva.rs i претражива.срб. Ova jedinstvena pretraživa biblioteka digitalizovanih materijala omogućava nalaženje sadržaja iz 600.000 stranica materijala, štampanog i rukom pisanog kulturnog nasleđa, iz fondova i arhiva mnogih ustanova kulture u Srbiji. 

„Rotari je u našoj zemlji bio podrška razvoju društva i rešavanju lokalnih problema, kako u prošlosti tako i danas. Važno je da kroz istoriju Rotarija kod nas možemo videti kako je snaga i volja mnoštva ljudi iz celog sveta omogućavala da se mnogi naši problemi reše. Danas se nalazimo u situaciji kada i mi, kao deo Rotari porodice, možemo pomagati u reševanju velikih globalni problema poput dečje paralize, nedostatka pijaće vode, ili edukacije i pismenosti“, kaže Nikola Božić, čarter predsednik Rotari E-kluba Srbija.

Partnerstvo Rotari E-kluba Srbija i Univerzitetske biblioteke iz Beograda prvi put je uspostavljeno 2018. godine prilikom zajedničke realizacije projekta digitalizacije dela zavičajne zbirke Biblioteke u Topoli.

”Naše partnerstvo nastavlja se i proširuje na ovu akciju sa kojom želimo da obogatimo Rotari Distrikt 2483 Srbija i Crna Gora, ali i region, jer se trenutno dostupni materijali odnose ne samo na Rotari klubove u Distriktu, već i na one u drugim državama bivše Jugoslavije. Želja Univerzitetske biblioteke iz Beograda i Rotari E-kluba Srbija je da se ova stranica u budućnosti dopuni drugim, zanimljivim materijalima iz istorije Rotarija i postane centralno mesto za čuvanje, objedinjavanje i izlaganje digitalnih materijala istorije Rotarija kod nas”, istakao je dr Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke Beograd i član Rotari E-kluba Srbija.

Izvor: danas.rs

Pročitano 1662 puta

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.