sreda, 12 jun 2024 13:54

RC Niš – Centar poklonio savremeni digitalni uređaj Medicinskom fakultetu u Nišu Istaknut

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

RC Niš – Centar 12.06.2024. g. realizovao je projekat – “Interaktivni digitalni saradnik za Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu”.

 

Prilikom svečane primopredaje „digitalnog saradnika“ studenti i predstavnici Medicinskog fakulteta izrazili su zahvalnost, zbog činjenice da su postali bogatiji za jedan savremeni uređaj koji doprinosi digitalnoj transformaciji fakulteta i čiji će sadržaji biti dostupni na više jezika.

 

Projekat je realizovan uz podršku Rotari Distrikta 2483 - Srbija i C. Gora, rotari klubova RC Niš i RC Niš - Konstantin Veliki, kao i rotarakt klubova RAC Niš – Centar i RAC Niš - Konstantin Veliki.

 

Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu je državna obrazovna i naučna institucija, osnovana 18. maja 1960. god. Prvi je Medicinski fakultet u našoj zemlji koji je marta 2008. godine dobio akreditaciju od strane Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Republike Srbije. Jedini Fakultet u našoj zemlji koji je prošao proces eksterne evaluacije od strane tima eksperata za procenu kvaliteta Evropske asocijacije univerziteta, novembra 2009. godine i na taj način postao prepoznatljiv na evropskom univerzitetskom prostoru. Do danas je na Fakultetu diplomiralo 10.839 studenаta medicine, 2.872 studenta stomatologije, 942 studenta farmacije i 2152 studenta osnovnih i specijalističkih strukovnih studija.

Na fakultetu trenutno studira ukupno 3.214 studenata, od čega je njih 450 iz inostranstva.  Fakultet ima 476 zaposlenih, od toga 350 u nastavi .

 

Projekat je nastao kao odgovor na opštu situaciju i potrebu unapređenja obrazovnog sistema u Srbiji. Intenzivne promene u procesu digitalizacije društva pokrenule su digitalnu transformaciju obrazovanja, koje je izvor brojnih izazova za studente, profesore i kreatore obrazovne politike. Pojavom pandemije korona virusa, mnoge zemlje bile su nespremne da za kratko vreme celokupan obrazovni sistem „prebace“ u digitalno okruženje. Pandemija je doprinela intenzivnoj integraciji digitalnih tehnologija u proces obrazovanja koji ima značajnu ulogu u pripremanju dece i mladih za život i rad u digitalnom društvu u kome se rađaju i odrastaju digitalne generacije.

 

Hramovi znanja, kao što su fakulteti, brinu o kvalitetu nastave i usluge koje pružaju mladima kojima najveću dragocenost predstavlja prava informacija dostupna u svakom trenutku. Na putu sticanja znanja, učenike je neophodno usmeriti, podsetiti, podstaći, informisati, edukovati i staviti im do znanja da neko stalno brine o njima.

Interaktivni digitalni saradnik je inovacija u poslovanju obrazovne ustanove i on prati savremene tokove u prenošenju, skladištenju i usvajanju informacija. Ovakav vid inovacije je spona koja čini dobru komunikaciju između studenata i profesora i omogućuje da razvijaju i  nadograđuju svoja umeća. Uvođenjem modernog i visokofunkcionalnog uređaja u rad ustanove studenti, menadžment, profesori, biblioteka i administrativne službe dobijaju saradnika koji prati njihova interesovanja i potrebe, koji štedi njihovo vreme i čini sve potrebne i relevantne činjenice i informacije dostupnim i transparentnim u pravom trenutku.

Digitalni saradnik doprinosi digitalnoj transformaciji fakulteta, a njegovi sadržaji dostupni na više jezika, prilagođavaju se i preuzimaju u realnom vremenu sa bilo koje lokacije i bilo kog uređaja (laptop, mobilni telefon).

 

Interaktivni digitalni saradnik za obrazovne ustanove definitivno povezuje studente i zaposlene na Fakultetu, on povezuje sve Fakultete u okviru Univerziteta i Univerzitet sa ostalim Univerzitetima u zemlji i inostranstvu.

Rotari klub Niš - Centar realizacijom ovog projekta šalje jasnu poruku da Rotari internacionala ulaže u obrazovanje, prepoznaje napore mladih generacija i želi da ih podrži, kako bismo zajedno izgradili bolje društvo. To je naša obaveza.

Pročitano 447 puta
Više iz ove kategorije « NAŠIH PRVIH 15

Ostavi komentar

Sva polja označena (*) su obavezna. HTML kod nije dozvoljen.

Rotary Club Niš-Centar, District 2483,
Jug Bogdanova 33, 18000 Niš, Srbija
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sastanci kluba održavaju se svake srede u 20.00 u prostorijama hotela Tami Residence, ul. Durmitorska prilaz 1 u Nišu.